Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών Χανίων        σχ.έτος 2003-04

Ήχος και Φύση

clip_image002 

Μια ομάδα 20 μαθητών της Α τάξης του Γυμνασίου μας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα του δικτύου του ΚΠΕ Σερρών, μαζί με τις καθηγήτριες Λυκάκη Σταυρούλα και Λυκάκη Ελένη. 

Η ποικιλία των ήχων στην περιοχή μας όπου συνδυάζει βουνό, πόλη και θάλασσα, μας έκαναν να βρίσκουμε ενδιαφέρουσα την πρόταση να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα.

Κύριοι στόχοι του προγράμματός μας ήταν να γνωρίσουμε :

 

  • Χαρακτηριστικά ήχου, είδη ήχων, είδη μουσικής.
  • Επίδραση περιβάλλοντος στην ανακάλυψη μουσικών οργάνων και δημιουργία λέξεων.
  • Πώς αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος το περιβάλλον μέσα από τους ήχους και πώς αυτοί επιδρούν στην ψυχοσύνθεσή του.
  • Ευαισθητοποίηση αυτιού σε ηχητικά ακούσματα.

Χωριστήκαμε σε υποομάδες για την επίτευξη των στόχων μας. Οι μαθητές δούλεψαν με διάθεση και μεθοδικότητα συγκεντρώνοντας ό,τι υλικό τους ήταν απαραίτητο. Οι ομάδες που προέκυψαν ήταν:

1)Τι είναι ο ήχος ; (πώς παράγεται πώς διαδίδεται;..)

Με φωτογραφικό κολλάζ δημιούργησαν αλυσίδα η οποία περιγράφει παραγωγή και διάδοση ήχου. Βρήκαν πηγές ήχων και δημιούργησαν ραβδόγραμμα έντασης ήχου που παράγουν οι πηγές αυτές. Περίγραψαν πειράματα που αποδεικνύουν πώς ο ήχος διαδίδεται στο νερό , στον αέρα, στο στερεό αλλά όχι στο κενό.

2)Πρώτοι μουσικοί ήχοι, πρώτες λέξεις. Άντλησαν πληροφορίες για το πώς πέρασαν οι φυσικοί ήχοι στη μουσική και πώς δημιουργήθηκαν οι πρώτες λέξεις

3)Παραγωγή ήχων από μουσικά όργανα

Κατασκεύασαν μουσικά όργανα περιγράφοντας την πορεία κατασκευής τους τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν. Μάζεψαν φυσικά υλικά, και έφτιαξαν με αυτά «μουσικά όργανα» που να παράγουν ήχους.

4)Φυσικοί ήχοι ? Τεχνητοί ήχοι

Κατέγραψαν πηγές φυσικών και τεχνητών ήχων, τις χώρισαν σε κατηγορίες και έκαμαν φωτογραφικό κολλάζ με τις κατηγορίες αυτές.

5)Επίδραση ήχων φύσης στον άνθρωπο και στα ζώα Μελέτησαν κείμενα που αναδείκνυαν το ρόλο των ήχων στην επιβίωση του πρωτόγονου ανθρώπου αλλά και του σημερινού. Περίγραψαν ενέργειες του ανθρώπου που αποδεικνύουν την ανάγκη του να ακούει φυσικούς ήχους.Βρήκαν ζώα που «βλέπουν» ακούγοντας και περίγραψαν τη δράση τους. Έγραψαν ποίημα με το οποίο εξύμνησαν την ομορφιά της φύσης μέσα από τους ήχους της.

6)Ηχορύπανση στην περιοχή μας

Μελέτησαν τα ημερολόγια καταγραφής ήχων που συμπληρώθηκαν από όλη την ομάδα για αρκετές μέρες και σε διάφορες ώρες της ημέρας, καθώς και ήχους που καταγράφηκαν από τις επισκέψεις μας σε διάφορες τοποθεσίες της ευρύτερης περιοχής μας. Στη συνέχεια σχεδίασαν αφίσα για να υπενθυμίσουν στους άλλους να μην      προκαλούν ηχορύπανση.

 

Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών Χανίων        σχ.έτος 2004-05

Ωδικά πτηνά περιοχής Ακρωτηρίου

 

Η περυσινή ομάδα των 20 μαθητών της Α Γυμνασίου που είχε μελετήσει το πρόγραμμα «Ήχος και φύση» μαζί με τις καθηγήτριες Λυκάκη Σταυρούλα και Λυκάκη Ελένη, αποφάσισε μετά από ανασκόπηση των περυσινών δράσεών της, να ασχοληθεί τη φετινή χρονιά με τα ωδικά πτηνά της περιοχής μας, καθώς τα διαφορετικά κελαηδήματα από την ποικιλία των πουλιών αυτών, συμβάλλουν στην διαμόρφωση μιας μελωδικής ακουστικής ατμόσφαιρας, που έντονα είχε παρατηρηθεί στο περυσινό ημερολόγιο καταγραφής ήχων.

Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε με τη διερεύνηση του θέματος ήταν :

  • Να καταγράψουμε τα πουλιά της περιοχής.
  • Να αναγνωρίσουμε τα κελαηδήματά τους.
  • Να ερευνήσουμε πώς επηρεάζουν τους κατοίκους με τις μελωδίες τους.

Πήγαμε στην εξοχή φωτογραφήσαμε, σχεδιάσαμε, ηχογραφήσαμε πουλιά και με τη βοήθεια ηχογραφημένων CD, αναγνωρίσαμε όσα μας ήταν άγνωστα. Αποφασίσαμε ότι έχει ενδιαφέρον να καταγράψουμε χαρακτηριστικά αυτών των κελαηδημάτων κάνοντας τη δική μας αξιολόγηση. Στο εργαστήριο των καλλιτεχνικών κατασκευάσαμε ομοιώματα των πουλιών.

Όσο αφορά το ζήτημα αν επηρεάζουν με τα κελαηδήματά τους, τους κατοίκους, το διερευνήσαμε ετοιμάζοντας κατάλληλο ερωτηματολόγιο.

Τα αποτελέσματα της δουλειάς μας παρουσιάστηκαν στο τέλος της χρονιάς σε γιορταστική εκδήλωση στο σχολείο μας.

Η εργασία μας ήταν μια ευχάριστη εμπειρία για όλους, τίποτα δεν έγινε μετά από πίεση ή καταναγκασμό, γνωρίσαμε και αγαπήσαμε τους φτερωτούς επισκέπτες της περιοχής μας και μείναμε όλοι πολύ ικανοποιημένοι.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση