Η βιβλιοθηκονόμος παρουσίασε στους 45 μαθητές των τμημάτων Γ2 και Γ4 την προσωπική Βιβλιοθήκη του Ελ. Βενιζέλου, μιλώντας για την ιστορία της, την σπουδαιότητα, την οργάνωση και ψηφιοποίηση του υλικού της. Ακολούθησε ξενάγηση στους υπόλοιπους χώρους.

dimotiki 2023

Την Τρίτη, 9 Μαΐου, 15 μαθητές μαζί με καθηγητές ειδικής και γενικής αγωγής του σχολείου μας, επισκέφτηκαν το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Χανίων). Στα πλαίσια της ένταξης μαθητών/-τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την ομάδα των παιδιών αποτελούσαν μαθητές που υποστηρίζονται από παράλληλη στήριξη, μαθητές που παρακολουθούν τμήμα ένταξης και μαθητές τυπικής ανάπτυξης του σχολείου μας.

FB IMG 1684148740330

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7/12 μια βιωματική δράση στο σχολείο μας με θέμα την οπτική αναπηρία. Η δράση διοργανώθηκε από εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης (Π.Ε.Τ.Κ), με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μαθητών της Β΄ Γυμνασίου.

Πιο συγκεκριμένα, το σχολείο μας επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος της Π.Ε.Τ.Κ., κος Μαρκοδημητράκης Μενέλαος και ο Ταμίας της Π.Ε.Τ.Κ., κος Σπανουδάκης Εμμανουήλ κι έτσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν πληροφορίες και να εκφράσουν απορίες σχετικές με τα θέματα που αφορούν στην αναπηρία της όρασης. Κατά τη διάρκεια της δράσης τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille, ενώ δοκίμασαν να γράψουν και να αισθανθούν το γραμμένο, με κώδικα Braille, κείμενο. Επίσης, γνώρισαν το Παραολυμπιακό άθλημα goalball, έμαθαν πώς παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και έκαναν πλήθος ερωτήσεων σχετικά με το πώς οι τυφλοί αντιλαμβάνονται τον κόσμο.

Επιπλέον, συζήτησαν τους προβληματισμούς τους για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία της όρασης στην πόλη των Χανίων.

Στη συνέχεια, οι μαθητές «μπήκαν στη θέση του άλλου» και προσπάθησαν να διασχίσουν μια διαδρομή μετ' εμποδίων, με κλειστά μάτια, και με τη βοήθεια του λευκού μπαστουνιού. Με αυτόν τον τρόπο, συνειδητοποίησαν πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η καθημερινότητα ενός ατόμου με οπτική αναπηρία, όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για ισότιμη προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους.

Μέσα από αυτήν τη δράση τα παιδιά ήρθαν πιο κοντά στην ενσυναίσθηση και στον αλληλοσεβασμό, αφού μπόρεσαν να αντιληφθούν ότι η οπτική αναπηρία ενέχει -κάποιες φορές- δυσκολίες, που όμως, μπορούν να μην είναι αξεπέραστες, όταν παρέχονται οι κατάλληλες ευκαιρίες και οι προϋποθέσεις για ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία.

Ευχαριστούμε θερμά τον κο Μαρκοδημητράκη Μενέλαο και τον κο Σπανουδάκη Εμμανουήλ για την εξαίρετη υλοποίηση της δράσης.

Η διοργάνωση της βιωματικής δράσης έγινε από τις εκπαιδευτικούς:

Βολάνη Έλλη ΠΕ02 ΕΑΕ

Καράτζια Βιβή ΠΕ03 ΕΑΕ

Πατρού Ειρήνη ΠΕ02 ΕΑΕ.

 opt1

opt2

 opt3

 opt4

 opt5

 opt6

 opt7

 opt8

 

 

 

Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τα ιστορικά γεγονότα που παρουσιάστηκαν τόσο για το ‘’έπος του 40’’ στα βουνά της Πίνδου, όσο και για τη σκληρή αιματοβαμμένη κατοχή που ακολούθησε.

Η συμμετοχή των μαθητών ήταν μεγάλη και στη χορωδία και στην ορχήστρα (πιάνο, ακκορντεόν, μαντολίνο, μεταλόφωνο, κιθάρες κρουστά).

Συγχαρητήρια στους συντονιστές της γιορτής : κ. Εύη Αδαμοπούλου, κ. Πόπη Φραγκιουδάκη, κ. Βάνα Κατερινάκη και στον κ. Άρη Ψυλλάκη για την τεχνική υποστήριξη.

28 oktovri 2022 a

28 oktovri 2022 b

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των καθηγητών της Α’ Γυμνασίου και των γονέων των μαθητών που υποδεχθήκαμε στην πρώτη τάξη τη φετινή χρονιά.

Ο Διευθυντής κ. Μιχάλης Αργυρίου χαιρέτησε τη ‘’συνάντηση – γνωριμία’’ και παρουσίασε το πλαίσιο της λειτουργίας του σχολείου μας (μαθήματα- προγράμματα- κανονισμός του σχολείου κλπ).

Αμέσως μετά η κα Σταυρούλα Ανδρεαδάκη (ψυχολόγος του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών) μίλησε στους γονείς για τη μετάβαση των παιδιών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, το άγχος, τις εκρήξεις της εφηβείας και πώς να διαχειριστούν προβλήματα και συγκρούσεις που προκύπτουν με τα έφηβα παιδιά τους στην καθημερινότητα.

Παρόντες όλοι οι καθηγητές που διδάσκουν στην Α’ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία για μια πρώτη επαφή με τους γονείς.

kalosorisma a taxi 2022

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχαν αναλάβει οι υποδιευθυντές του σχολείου κ. Δημήτριος Κωστής και κ. Δημήτριος Κουρουμπλής.Ζεστή ατμόσφαιρα, πολλές ερωτήσεις από τους γονείς, ζωηρός διάλογος μεταξύ γονέων- ψυχολόγου, μια όμορφη εκδήλωση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.`

Κατερινάκη Βασιλική

Καθηγήτρια ΜουσικήςΣυμβουλος Σχολικής Ζωής

    Η Γ’ Γυμνασίου τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου επισκέφτηκε το «Πνευματικό Κέντρο Χανίων» για την παρακολούθηση της ταινίας – ντοκιμαντέρ ‘Ο Τερματισμός’ της Ελιάνα Αμπραβανέλ. Η ταινία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού από την Ομάδα Φυσικής αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

   Η ταινία συγκίνησε τα παιδιά και συζητήθηκε έντονα σε ‘πηγαδάκια’ στην αυλή του σχολείου μας τις επόμενες μέρες.  

imageedit 7 2798473015

Στη φωτογραφία : Χαιρετισμός του κ. Αμπελά (Προϊστάμενου Β/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων) στους μαθητές μας που παρακολούθησαν την παραπάνω εκδήλωση.