Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 330
powered by social2s

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7/12 μια βιωματική δράση στο σχολείο μας με θέμα την οπτική αναπηρία. Η δράση διοργανώθηκε από εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης (Π.Ε.Τ.Κ), με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μαθητών της Β΄ Γυμνασίου.

Πιο συγκεκριμένα, το σχολείο μας επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος της Π.Ε.Τ.Κ., κος Μαρκοδημητράκης Μενέλαος και ο Ταμίας της Π.Ε.Τ.Κ., κος Σπανουδάκης Εμμανουήλ κι έτσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν πληροφορίες και να εκφράσουν απορίες σχετικές με τα θέματα που αφορούν στην αναπηρία της όρασης. Κατά τη διάρκεια της δράσης τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille, ενώ δοκίμασαν να γράψουν και να αισθανθούν το γραμμένο, με κώδικα Braille, κείμενο. Επίσης, γνώρισαν το Παραολυμπιακό άθλημα goalball, έμαθαν πώς παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και έκαναν πλήθος ερωτήσεων σχετικά με το πώς οι τυφλοί αντιλαμβάνονται τον κόσμο.

Επιπλέον, συζήτησαν τους προβληματισμούς τους για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία της όρασης στην πόλη των Χανίων.

Στη συνέχεια, οι μαθητές «μπήκαν στη θέση του άλλου» και προσπάθησαν να διασχίσουν μια διαδρομή μετ' εμποδίων, με κλειστά μάτια, και με τη βοήθεια του λευκού μπαστουνιού. Με αυτόν τον τρόπο, συνειδητοποίησαν πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η καθημερινότητα ενός ατόμου με οπτική αναπηρία, όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για ισότιμη προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους.

Μέσα από αυτήν τη δράση τα παιδιά ήρθαν πιο κοντά στην ενσυναίσθηση και στον αλληλοσεβασμό, αφού μπόρεσαν να αντιληφθούν ότι η οπτική αναπηρία ενέχει -κάποιες φορές- δυσκολίες, που όμως, μπορούν να μην είναι αξεπέραστες, όταν παρέχονται οι κατάλληλες ευκαιρίες και οι προϋποθέσεις για ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία.

Ευχαριστούμε θερμά τον κο Μαρκοδημητράκη Μενέλαο και τον κο Σπανουδάκη Εμμανουήλ για την εξαίρετη υλοποίηση της δράσης.

Η διοργάνωση της βιωματικής δράσης έγινε από τις εκπαιδευτικούς:

Βολάνη Έλλη ΠΕ02 ΕΑΕ

Καράτζια Βιβή ΠΕ03 ΕΑΕ

Πατρού Ειρήνη ΠΕ02 ΕΑΕ.

 opt1

opt2

 opt3

 opt4

 opt5

 opt6

 opt7

 opt8