Διενέργεια δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self-tests) σε μαθητές/-τριες

Διενεργούνται στο σπίτι, με επίβλεψη των γονέων, έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής στο σχολείο, και το αποτέλεσμα δηλώνεται υποχρεωτικά στη σελίδα edupass.gov.gr 

  • Αρνητικό αποτέλεσμα: οι μαθητές/-τριες προσέρχονται στο σχολείο με σχολική κάρτα αρνητικού self-test που εκδίδεται από την σελίδα edupass.gov.gr
  • Θετικό αποτέλεσμα: οι μαθητές/-τριες δεν προσέρχονται στο σχολείο, και σε διάστημα 24 ωρών προσέρχονται σε δημόσια δομή υγείας, με σχολική κάρτα θετικού self-test που εκδίδεται από την σελίδα edupass.gov.gr, για διενέργεια επαναληπτικού ελέγχου rapid ή/και PCRtest (σύμφωνα με τις οδηγίες του προσωπικού της δομής). Οι γονείς ενημερώνουν τηλεφωνικά το σχολείο. (γίνεται δεκτό και αποτέλεσμα ελέγχου rapid ή/και PCRtest σε ιδιωτικό εργαστήριο η φαρμακείο με ιδία δαπάνη)

Διάγνωση μαθητή/-τριας με covid 19

Αν μαθητής/-τρια διαγνωστεί θετικός/-η στη covid 19, με rapid ή/και PCR test, παραμένει σε καραντίνα στο σπίτι του για 5 ημέρες. Σε αυτές δεν υπολογίζεται η μέρα που διαγνώστηκε θετικός/-η (ημέρα 0).  Μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο την ημέρα 6, με αρνητικό self-test και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.

Οι μαθητές άνω των 12 ετών που επιστρέφουν στο σχολείο χρησιμοποιούν υποχρεωτικά για τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες ακόμα μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα.

Στενή επαφή με κρούσμα στο σχολείο

Αν μαθητής/-τρια χαρακτηριστεί ως στενή επαφή με άτομο θετικό στη covid 19 στο σχολείο, θα λάβει λεπτομερείς οδηγίες από το σχολείο για τους επιπλέον ελέγχουν που πρέπει να διενεργηθούν. Ο μαθητής/-τρια συνεχίζει κανονικά της δραστηριότητες του/της.

Στενή επαφή με κρούσμα στο σπίτι

Αν μαθητής/-τρια είναι στενή επαφή με άτομο θετικό στηv covid 19, με το οποίο διαβιεί κάτω από την ίδια στέγη, τότε:

  1. Για τους ανεμβολίαστους μαθητές/-τριες ακολουθείται η διαδικασία της πενθήμερης απομόνωσης από την τελευταία επαφή με το κρούσμα και αποφυγής επαφής με άλλα άτομα. Την πέμπτη (5η) ημέρα από την τελευταία επαφή με το κρούσμα υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test και εφόσον το αποτέλεσμα αυτού είναι αρνητικό επιστρέφουν στις σχολικές δραστηριότητες την έκτη (6η) ημέρα, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών.
  2. Οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες μαθητές/-τριες, δεν παραμένουν σε απομόνωση και συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους, υπό τις εξής προϋποθέσεις: (i) εάν είναι 12 ετών και άνω, κάνουν χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα τουλάχιστον (10) ημέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, και (ii) διενέργεια τριών αυτοδιαγνωστικών ελέγχων self-tests σε διάστημα πέντε (5) ημερών, και συγκεκριμένα τις ημέρες 0 έως 1, 3 και 5 μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. 

Προκειμένου να δικαιολογηθούν οι απουσίες των μαθητών που απυσιάζουν λόγω covid-19 θα πρέπει: 

  • Οι μαθητές που έχουν νοσήσει, να προσκομίσουν στο σχολείο βεβαίωση νόσησης ή βεβαίωση καραντίνας ή θετικό Rapid Test ή θετικό PCR Test
  • Οι μαθητές που είναι επαφές κρούσματος να προσκομίσουν βεβαίωση καραντίνας

Η βεβαίωση καραντίνας εκδίδεται και αποστέλλεται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μετά από αίτημα των κηδεμόνων στο mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα αποστείλετε θα πρέπει να αναφέρεται:

Παρακαλώ να μου χορηγήσετε βεβαίωση καραντίνας για το παιδί μου για να την προσκομίσω στο σχολείο του.

Ονοματεπώνυμο μαθητή: ……  

ΑΜΚΑ Μαθητή: .......

Κινητό: ………

Ημέρες καραντίνας: από….. έως ……

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης συμμετοχής στη διά ζώσης edupass
εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες εκπαιδευτικές δομές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «edupass.gov.gr».

Τα φυσικά πρόσωπα, ενήλικα αυτοπροσώπως ή ανήλικα μέσω των γονέων/κηδεμόνων/επιτρόπων τους, τα οποία θα συμμετάσχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο με φυσική παρουσία στην εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται σε δημόσια εκπαιδευτική δομή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στην πλατφόρμα

edupass.gov.gr

Aφού επιλέξουν την κατηγορία «Πρόσβαση σε χώρους Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης/Ειδικής Αγωγής» και, ακολούθως την κατηγορία «Δήλωση Self Test Μαθητών/τριών  - Έκδοση Σχολικής Κάρτας για COVID-19», στη συνέχεια αυθεντικοποιούνται με τη χρήση των κωδικών  (taxisnet), ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος. Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την αντίστοιχη πλατφόραμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν τα ανωτέρω πρόσωπα. Ο/Η μαθητής/τρια επιδεικνύει, χωρίς να παραδίδει, τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και τη φέρει μαζί του/της μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση που ζητηθεί επίδειξή της από εκπαιδευτικό ή από τον/τη Διευθυντή/ τρια/Υποδιευθυντή/τρια, ή Προϊστάμενο/νη. Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα εκτυπώνουν. Σε αυτή την περίπτωση, τα ανωτέρω πρόσωπα μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του (Ε.Ο.Δ.Υ.). Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.

Attachments:
FileDescriptionCreatorFile sizeDownloads
Download this file (EduPass_Οδηγίες για κηδεμόνεs.pdf)EduPass_Οδηγίες για κηδεμόνεs.pdf Δημήτρης Κωστής1061 kB143

Ασφαλές άνοιγμα των σχολείων για το έτος 2021-2022

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022 και μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, ανακοινώνει:

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

Οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο

Οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

Απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος. επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.Επιπλέον, για τις στενές επαφές: προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων , εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: o 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων. Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Αγαπητοί κηδεμόνες και μαθητές,

Χρόνια πολλά!

Τα γυμνάσια της χώρας επαναλειτουργούν από Δευτέρα 10/5/2021 και, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, (μαθητές ,εκπαιδευτικοί, και λοιπό προσωπικό) καλούνται τη Δευτέρα 10 Μαΐου να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας μαζί τους τη βεβαίωση αρνητικού τεστ (Self test, PCR ή Rapid test) << Σχολική κάρτα για COVID -19 >>

Το αυτοδιαγνωστικό τεστ κορωνοϊού παρέχεται δωρεάν και σύμφωνα με τις οδηγίες, πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας. Σας επισυνάπτουμε το ΦΕΚ και σχετική ενημέρωση για την διευκόλυνση σας. Στα συνημμένα αρχεία δίνονται αναλυτικές οδηγίες και παρακαλούμε να τα μελετήσετε με προσοχή.

Μπορείτε να δείτε βίντεο με οδηγίες σωστής χρήσης του  αυτοδιαγνωστικού τεστ στον σύνδεσμο https://youtu.be/uqy9EtE1uuE  

Ο ιστότοπος δήλωσης του αποτελέσματος του τεστ είναι https://self-testing.gov.gr/ 

Η χρήση των self test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που εφαρμόζονται στη σχολική μονάδα όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σχολείου, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες τμημάτων, χρήση αντισηπτικών, τακτικός καθαρισμός και αερισμός χώρων.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών μας .

down  Λήψη αρχείων

Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε οδηγίες - κανόνες συμπεριφοράς στο σχολείο εν όψει της επαναλειτουργίας του σχολείου.

  •  Γενικές πληροφορίες και κανόνες Υγιεινή Χεριών αφίσα μικρη

COVID 19 - Ti πρέπει να γνωρiζω!

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ

Βίντεο για τη σωστή υγιεινή των χεριών 

  • Οδηγίες για μαθητές

Λίστα για εφήβους

Σωστή υγιεινή των χεριών

  • Οδηγίες για γονείς

Λίστα  για γονείς

Πώς θα πρέπει να μιλάω στους εφήβους για τον COVID-19