Διενέργεια δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self-tests) σε μαθητές/-τριες

Διενεργούνται στο σπίτι, με επίβλεψη των γονέων, έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής στο σχολείο, και το αποτέλεσμα δηλώνεται υποχρεωτικά στη σελίδα edupass.gov.gr 

  • Αρνητικό αποτέλεσμα: οι μαθητές/-τριες προσέρχονται στο σχολείο με σχολική κάρτα αρνητικού self-test που εκδίδεται από την σελίδα edupass.gov.gr
  • Θετικό αποτέλεσμα: οι μαθητές/-τριες δεν προσέρχονται στο σχολείο, και σε διάστημα 24 ωρών προσέρχονται σε δημόσια δομή υγείας, με σχολική κάρτα θετικού self-test που εκδίδεται από την σελίδα edupass.gov.gr, για διενέργεια επαναληπτικού ελέγχου rapid ή/και PCRtest (σύμφωνα με τις οδηγίες του προσωπικού της δομής). Οι γονείς ενημερώνουν τηλεφωνικά το σχολείο. (γίνεται δεκτό και αποτέλεσμα ελέγχου rapid ή/και PCRtest σε ιδιωτικό εργαστήριο η φαρμακείο με ιδία δαπάνη)

Διάγνωση μαθητή/-τριας με covid 19

Αν μαθητής/-τρια διαγνωστεί θετικός/-η στη covid 19, με rapid ή/και PCR test, παραμένει σε καραντίνα στο σπίτι του για 5 ημέρες. Σε αυτές δεν υπολογίζεται η μέρα που διαγνώστηκε θετικός/-η (ημέρα 0).  Μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο την ημέρα 6, με αρνητικό self-test και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.

Οι μαθητές άνω των 12 ετών που επιστρέφουν στο σχολείο χρησιμοποιούν υποχρεωτικά για τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες ακόμα μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα.

Στενή επαφή με κρούσμα στο σχολείο

Αν μαθητής/-τρια χαρακτηριστεί ως στενή επαφή με άτομο θετικό στη covid 19 στο σχολείο, θα λάβει λεπτομερείς οδηγίες από το σχολείο για τους επιπλέον ελέγχουν που πρέπει να διενεργηθούν. Ο μαθητής/-τρια συνεχίζει κανονικά της δραστηριότητες του/της.

Στενή επαφή με κρούσμα στο σπίτι

Αν μαθητής/-τρια είναι στενή επαφή με άτομο θετικό στηv covid 19, με το οποίο διαβιεί κάτω από την ίδια στέγη, τότε:

  1. Για τους ανεμβολίαστους μαθητές/-τριες ακολουθείται η διαδικασία της πενθήμερης απομόνωσης από την τελευταία επαφή με το κρούσμα και αποφυγής επαφής με άλλα άτομα. Την πέμπτη (5η) ημέρα από την τελευταία επαφή με το κρούσμα υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test και εφόσον το αποτέλεσμα αυτού είναι αρνητικό επιστρέφουν στις σχολικές δραστηριότητες την έκτη (6η) ημέρα, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών.
  2. Οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες μαθητές/-τριες, δεν παραμένουν σε απομόνωση και συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους, υπό τις εξής προϋποθέσεις: (i) εάν είναι 12 ετών και άνω, κάνουν χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα τουλάχιστον (10) ημέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, και (ii) διενέργεια τριών αυτοδιαγνωστικών ελέγχων self-tests σε διάστημα πέντε (5) ημερών, και συγκεκριμένα τις ημέρες 0 έως 1, 3 και 5 μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. 

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση