Στο πλαίσιο εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας ελληνικής γλώσσας (9 Φεβρουαρίου, μέρα επίσης μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού) είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τη συγγραφέα Ζοέλ Λοπινό, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα και με μεγάλη ευχαρίστηση στο κάλεσμά μας. Η λογοτέχνης ζει και δραστηριοποιείται στα Χανιά, συγκεκριμένα στην περιοχή του Ακρωτηρίου κι έχει να παρουσιάσει ένα αξιόλογο λογοτεχνικό έργο. Έχει ελληνικές ρίζες από την πλευρά της μητέρας της και η Κρητικιά γιαγιά της καλλιέργησε σ΄αυτήν την αγάπη της για την Ελλάδα. Η επίσκεψή της πραγματοποιήθηκε στις 14/02/2024 και οι μαθητές δύο τμημάτων της τρίτης γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν από κοντά και να συνομιλήσουν για τη ζωή και το έργο της.

   Στη συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ιστορική πορεία της ελληνικής γλώσσας ανά τους αιώνες και τονίστηκε η προσφορά της φιλαναγνωσίας στην καλλιέργεια της σκέψης και της φαντασίας του παιδιού. Έγινε αναφορά στην εκφραστικότητα της ελληνικής γλώσσας και την προσφορά της στην παγκόσμια επιστημονική ορολογία. Οι μαθητές εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να μάθουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η συγγραφέας στην προσπάθειά της να γράψει στην ελληνική γλώσσα. Τέλος, έκανε γνωστά στα παιδιά τα μελλοντικά της σχέδια, άκουσε προσεκτικά τις απόψεις τους για τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας και τόνισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η φιλαναγνωσία στη γνωριμία με την ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Nα σημειωθεί ότι στα μελλοντικά σχέδια του σχολείου μας είναι κι η οργάνωση κι η λειτουργία μιας βιβλιοθήκης με τη συμμετοχή και τη βοήθεια αρκετών μαθητών μας.

lopino

Η Εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με το 6ο Γυμνάσιο Χανίων.

Elytis_2011
Elytis_2011 Elytis_2011
Elytis_2011
Elytis_2011 Elytis_2011
Elytis_2011
Elytis_2011 Elytis_2011
Elytis_2011
Elytis_2011 Elytis_2011
Elytis_2011
Elytis_2011 Elytis_2011

Αντί Προλόγου....

afisaΤο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα είναι μια προσπάθεια δυο Γυμνασίων τουelitis_2 νομού Χανίων να τιμήσουμε τον Οδυσσέα Ελύτη 100 χρόνια μετά τη γέννησή του και να φέρουμε την ποίηση στη ζωή μας, τώρα που την έχουμε περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη.
Εάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα......
Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Χανίων.