Θετικά του διαδικτύου,

Είναι προφανές, ότι το διαδίκτυο έχει προσφέρει πολλά στον άνθρωπο από την δημιουργία του μέχρι σήμερα. Το ίντερνετ είναι από τα βασικά πλέον εργαλεία στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου και σιγά σιγά επηρεάζει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Η πιο εντυπωσιακή, ωστόσο, δυνατότητα που προσφέρει το διαδίκτυο είναι η περιήγηση στο παγκόσμιο ιστό web, η άντληση πληροφοριών και η ενημέρωση που προσφέρουν οι διάφορες τοποθεσίες και ιστοσελίδες του παγκόσμιου ιστού. Έτσι οι χρήστες μπορούν να επισκέπτονται τις τοποθεσίες αυτές και να ενημερώνονται για θέματα που τους ενδιαφέρουν, παρεχόμενες υπηρεσίες, προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν, δραστηριότητες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, νόμους

και κανονισμούς κυβερνητικών υπηρεσιών και πολλά άλλα.

 

Επίσης θετικά μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την ταχύτητα επικοινωνίας μας με κάποιο άτομο, η συλλογή πληροφοριών σε λίγο χρόνο, την ταχύτερη εξυπηρέτηση μας σε διάφορες υποχρεώσεις μας, πληρωμή λογαριασμών μας, την διευκόλυνση μας σε πολλούς τομείς της ζωής μας πχ οργάνωση μιας επιχείρησης με ηλεκτρονικά προγράμματα και πολλά άλλα πράγματα που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Πολύ σημαντικές είναι και οι δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο για μόρφωση και επιμόρφωση. Όλο και περισσότερες βιβλιοθήκες- μικρές και μεγάλες διαθέτουν online τους καταλόγους των βιβλίων τους. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν με τη βοήθεια αναζήτησης να βρουν αν υπάρχει το βιβλίο που τους ενδιαφέρει. Ορισμένες μάλιστα βιβλιοθήκες επιτρέπουν ακόμα και να δανείζεται κάποιος βιβλία online. Οι δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο δεν έχουν μόνο θεωρητική αξία, αφού με το διαδίκτυο μπορεί να εργάζεται μακριά από τον παραδοσιακό εργασιακό χώρο, με τη νέα μορφή εργασίας την τηλεργασία. Οι επαγγελματίες που μπορούν να εκτελέσουν εργασίες μέσου του διαδικτύου είναι πολλοί όπως συγγραφείς, δημοσιογράφοι, μεταφραστές, δικηγόροι, γιατροί (τηλεϊατρική), προγραμματιστές, αρχιτέκτονες, στατιστικολόγοι, γραφίστες. Τέλος, οι χρήστες μπορούν ακόμα να παρακολουθούν τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, να ακούνε μουσική, να συμμετέχουν σε παιχνίδια κά.

 

Τα αρνητικά του διαδικτύου.

Το διαδίκτυο είναι ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια μας, που όμως αν δεν το χρησιμοποιούμε σωστά μπορεί να εμπερικλείει κινδύνους. Η πρόκληση στο διαδίκτυο είναι να γνωρίζουμε πιθανούς κινδύνους, να γνωρίζουμε τρόπους αντιμετώπισης των κινδύνων και να έχουμε επιλογές για αποφυγή και τερματισμό τους. ΟΙ κυριότεροι κίνδυνοι που συνεπάγονται με τη χρήση του διαδικτύου είναι:

  1. Ακατάλληλο περιεχόμενο.

  2. Ανεπιθύμητα μηνύματα (spam)

  3. Αποξένωση.

  4. Αποπλάνηση.

  5. Βίαια παιχνίδια.

  6. Εθισμός.

  7. Εκφοβισμός.

  8. Επιβλαβείς συμπεριφορές.

  9. Ηλεκτρονικός τζόγος.

  10. Ιοί

  11. Παιδική πορνογραφία.

  12. Παραβίαση ιδιωτικότητας.

  13. Παραπληροφόρηση.

  14. Παραποίηση της γλώσσας.

  15. Υποκλοπή προσωπικών στοιχείων.

  16. Φυσικές παθήσεις (πχ προβλήματα όρασης)

 

Συμβουλές για ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

  1. Μη δίνετε σε κανένα τον κωδικό πρόσβασης σας στο διαδίκτυο.

  2. Μην απαντάτε σε ηλεκτρονικά μηνύματα που σας κάνουν να νιώθετε άβολα. Σε περίπτωση που λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα να το αναφέρετε αμέσως.

  3. Αποφύγετε τις συνομιλίες σε chat room, ιδιαίτερα με μεγαλύτερα ή άγνωστα άτομα.

  4. Αποφύγετε να στέλνετε τη φωτογραφία και τα προσωπικά σας στοιχεία μέσω διαδικτύου σε άγνωστο.

  5. Σκεφτείτε πολύ καλά πριν αποφασίσετε να συναντηθείτε με κάποιο άτομο που γνωρίσατε στο διαδίκτυο. Ζητήστε την άποψη των γονιών σας για το θέμα.

  6. Αναπτύξτε κριτική διάθεση για ό,τι βλέπετε και ζείτε όταν σερφάρετε στο διαδίκτυο.

  7. Επιλέξτε ένα ουδέτερο όνομα χρήστη, e-mail κλπ. Αποφύγετε οτιδήποτε προκλητικό, σεξουαλικό ή υπερβολικά γυναικείο.

  8. Διατηρήστε τη βασική σας διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μυστική. Να τη χρησιμοποιείτε μόνο με τους ανθρώπους που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε.   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση